Kategori: Webbdesign, Internet & datorer

Fem program för att göra e-böcker

E-boken Revansch omslag

E-boken Revanschs omslag

Program för att göra e-böcker

Den senaste tiden har jag testat fyra olika program för att göra en e-bok av antologin Revansch. Det självklara valet InDesign för att göra både pappersböcker och e-böcker har jag inte råd med. Har du det kan du sluta läsa nu.

Scrivener
Eftersom jag vanligen skriver böckerna i Scrivener ville jag testa att göra boken i det programmet. Jag började med att se programmets video om hur jag ska ställa in Compile. Sen ändrade jag teckensnittet på rubrikerna för att dom skulle dyka upp i den automatisk genererade innehållsförteckningen. (mer…)

PlayPlay

5 appar för dig som skriver på iPad

iPad

5 appar för dig som skriver på iPad

Jag har snart haft min iPad 2 i två år. Tack vare den har jag skrivit oftare och mer än tidigare. Kanske skulle en bärbar dator ha fungerat lika bra, vad vet jag. Fördelen med en surfplatta är att den är mindre och ligger perfekt på min mage när jag skriver. Har märkt att jag använder den på samma sätt som tidigare min anteckningsbok.

Fördelen är att i iPaden kan jag både anteckna, göra rysch och skriva utkasten i Word-dokument. Mina dokument och anteckningar finns dessutom tillgängliga i min iMac och iPhone. Den självbiografi jag skrivit på sedan 2009 är till stora delar skriven på min iPad.

Mina fem favoritappar är:

1. QuickOffice PRO
Är ett office-program där du kan skriva och redigera Word-dokument. Det är helt kompatibelt med Word. Använder du Dropbox eller Google Drive kan du ha dina dokument i molnet och tillgängliga i din dator och iPhone. Appen finns också för iPhone.

Köp i AppStor

2. Index Card
Indexkort där du kan planera dina skrivprojekt. Det är kompatibelt med Scrivener.

Köp i AppStore

3. Evernote
Anteckningsblock i molnet där du kan skriva hela utkast om du vill, lägga till bilder och ljud.

Ladda ner gratis från AppStore

4. SAOL
Svenska Akademiens ordlista är ett måste för dig som skriver. Här hittar du förklaringar av ord och synonymer.

Ladda ner gratis från AppStore

5. DropBox eller Google Drive
Här kan du lagra dina dokument i molnet så att du kommer åt dom varifrån du vill. Båda apparna är gratis.

Ladda ner Dropbox och ladda ner Google Drive.

 

Fler inlägg om iPad!

 

***********

Intressant?

Sju steg till att låna en e-bok

 

Sju steg till för att låna en e-bok

Sju steg till för att låna en e-bok

Att låna en e-bok från ditt bibliotek är enkelt. Ja, i varje fall efter att du installerat den app/program du behöver för att kunna läsa boken i din surfplatta eller i din smartphone. Jag använde iPad och iPhone men principen är densamma för de flesta surfplattor eller smartphones.

1. Gå till http://www.elib.se/bibliotek/.

2. Välj det bibliotek du har lånekort hos.

3. Välj den bok du vill låna och klicka på Låna boken.

4. Välj att ladda ner och installera det läsprogram du behöver ha beroende på om det är dator, iPad/iPhone eller Android du har.

5. Välj vilket format du vill ha boken i, EPUB för surfplattor och smartphones eller PDF för datorer.

6. Fyll in lånekortets nummer och den pinkod du har till det. Har du ingen pinkod måste du först skaffa det på ditt bibliotek.

7. Avsluta med Hämta hem bok och du kan börja läsa.

På Södertälje bibliotek är lånetid för en e-bok 28 dagar. Men har du inte hunnit läsa ut den är det bara att låna om den på nytt.

Behöver du mer hjälp har Elib utmärkt sida för Vanliga frågor och svar.
***********

Intressant?

En webbansvarigs erfarenheter

skrivarsidan.nu

Om du följt mig och SkrivarSidan dom sista veckorna vet du att det har varit en hel del strul. Plötslig började sajten gå segare än sirap. Vi kontaktade vårt webbhotell Binero som undersökte saken i en vecka men inte kunde åtgärda det. Istället föreslog dom att vi skulle flytta till deras nya plattform Binero 2. Sagt och gjort, vi tackade ja och dom migrerade våra tre sajter. Och vi fick två veckor på oss att testa så att allt fungerade innan dom skulle göra den slutliga migreringen.

Första gången jag logga in i webbhotellets kontrollpanel fungerade inte länken till testsidan. När jag ringde supporten kunde dom inte lösa det på annat sätt än att jag klickade på knappen för den slutliga migreringen. Det kändes inte bra men vi hade aktuella säkerhetskopior av alla sajterna och databaserna.

På kvällen hade jag ledsnat på att SkrivarSidan låg nere och mailade supporten. Jag fick till svar att det var en fil som låg och blockerade och att dom hade fixat det. Med tillägget att det var därför vi skulle ha testkört sajten innan vi gav klartecken till den slutliga migreringen. Suck!

Nu var SkrivarSidan uppe igen och lika seg som innan migreringen. Supporten sa att sajten slog i processortaket och att dom skulle höja det från fem till åtta. Förbättringen var minimal.

Jag fick igång FTP så jag kunde ta ner och skicka upp filer på servern. Men våra tre databaser var spårlöst försvunna. En kille på webbhotellet la manuellt upp databasen på lördagskvällen och skickade inloggningsuppgifter. Nu kunde jag åter säkerhetskopiera databasen via phpmyadmin. Men databaserna till Tuulikkis wordpress blogg och vår testsajt var fortfarande försvunna. Inte heller fungerade det att logga in på statistiksidan.

I måndags publicerade jag nya texter och la upp en skrivutmaning. Strax efter kl.13 låg plötsligt SkrivarSidan nere igen med Server Error 500. Jag kastade mig på telefon till supporten som svarade att deras tekniker skulle titta på det. När jag gick in i kontrollpanelen låg där plötsligt fyra databaser och vi hade bara haft tre före migreringen. Det fick mig att misstänka att webbhotellet blandat ihop databaserna. Vilket bekräftades på kvällen då sajten plötsligt visade sig igen men utan dom uppdateringar jag gjort på förmiddagen. När jag undersökte saken upptäckte jag att databasen var drygt två dygn gammal.

Nu fick jag lätt panik då medlemmar skickat in texter, nya medlemmar registrerats sig och deras konton öppnats osv. Allt som hade hänt på SkrivarSidan dom senaste dygnen var helt borta. Jag hade en skärmdump av databasen sen kl.9 på morgonen. Men jag bestämde mig för att avvakta och se om supporten skulle lyckas fixa till det. Och det gjorde dom även om det tog sin tid.

Jag fortsatte och tjatade på webbhotellet om hur långsamt sidorna laddade in, alla blanka sidor och Invalid Token. Dessutom hade vi inte fått inloggningsuppgifterna till dom två andra databaserna. I tisdags loggade Binero in på SkrivarSidan och la till en accelerator till cachen. Det gjorde tyvärr ingen skillnad. Men nu hade jag fått det bekräftat att det var cachen som spökade och började testa olika lösningar. Och så igår fick jag bekräftat av Binero att sajten fortfarande slår i taket och att dom har höjt det igen. Dessutom förslog dom att vi skulle byta från deras Privata konto till Företag. Det paketet ska innehålla mer kraft som ska göra SkrivarSidan snabbare. Skillnaden visade sig dock inte vara så stor. Men dom blanka sidorna försvann.

Igår fortsatte jag att felsöka sajten och bytte ut en cacheplugin. Dessutom insåg jag att ett nytt tema troligen skulle förbättra prestandan. Det visade sig vara rätt och SkrivarSidan började fungera normalt igen. Ja, förutom att medlemmarna som loggade in fick upp Invalid Token. Efter att ha lusläst allt om felet i Joomlas forum hittade jag idag på morgonen en lösning även på det.

Så kan tre veckor se ut i en webbansvarigs liv.

Besök SkrivarSidan

ps. Vårt webbhotell Binero har kompenserat oss genom att ge oss tio månade gratis uppgradering till deras konto Företag. Och i tisdags fick vi inloggningsuppgifterna till dom andra databaserna och statistiksidan fungerar som den ska.
Intressant?

Recension: Nyförälskad i min iPad 3g

iPad 3g

iPad 3g

I fredags fick jag en iPad 2 3g 16gb av Tuulikki i födelsedagspresent. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Den ligger som gjuten i handen och knät. Touchskärmen är skarp och alldeles underbar. Jag har ännu inte hittat något negativt… Ja, det skulle möjligen vara priset.

Jag har laddat ner appar, Pages och Writings, så jag kan öppna och skriva Word-dokument. Spara och använda filer i molnet via Dropbox som jag använder sen länge. Bildbehandlingsprogrammet Photogene, appar för Twitter, Facebook och inte minst för att läsa e-böcker, iBooks och Bluefire reader. Dessutom har jag lagt in musik och bilder från min iMac. Inte på en enda punkt har iPaden svikit mig. det här inlägget skriver jag självklart på min padda!

Låna och läs e-böcker

Bokhyllan i iPad

Bokhyllan i iPad

En ny värd öppnade sig när jag surfade in på biblioteket och lånade min första bok. Det är mer vilsamt för ögat att läsa på iPaden än i en pappersbok. Har du en padda och inte hittat till bibblan än är det dags. Det är enkelt och smidigt bara du har ett lånekort.

Jag som dom senaste åren slutat låna böcker och istället köpt dom kommer nu att bli åter trogen mitt kära stadsbibliotek i Södertälje. Bara en sån sak att du inte behöver köa och vänta på din tur får att få låna en bok är guld värd.

Skriva på iPad

Skriva på iPad

Det går bra att skriva på iPad

Det går utmärkt skriva på en iPad. Det gäller bara att hitta en bra ställning. Så klart fungerar det bäst med korta meddelanden på det inbyggda tangentbordet. Men det går utmärkt att koppla till ett trådlöst tangentbord om du vill skriva längre texter. Fast då tycker jag lite av själva idén med Ipad försvinner. Att du ska kunna använda den var som helst. Själv är jag uppkopplad till det trådlösa nätverket hemma och så har jag satt in ett SIM-kort så jag kan använda 3G när jag är ute och inte har tillgång till öppna nätverk.

Ja, jag är verkligen nykär. Min iPad har tom fått mig att börja skriva dagbok. Har hittat en app, SecretDiary, som gör det till en fröjd.

Jag ger utan att tveka 5 gyllene stjärnor till iPad 2!

Intressant?

Loading