Kategori: Sport

Svenska damlandslaget bättre än Barcelona

Jag gillar både dam- och herrfotboll. Igår såg jag svenska damlandslaget spela 1-1 mot England. En spännande och stundvis välspelad match trots att Sverige inte hade sin bästa dag. Senare på kvällen såg jag Barcelona vinna över Sporting Gijón med 3-0.

Den första matchen vann överlägset i fråga om spänning, bra spel och spelarnas intresse av att spela fotboll och inte bara visa upp sig själva. Barcelona må vara världens bästa fotbollslag när det kommer till lagets stjärnor och cup-vinster, men när dom som igår inte spelade som ett lag är dom inte roliga att se.

Jo, jag vet att det var första seriematchen för säsongen för dom spanska lagen och att Barcelona kommer att spela ihop sig. Men vad jag vill komma fram till är att damfotbollen kan överglänsa herrfotbollen i sina bästa stunder. Ja, ja, man ska inte jämföra dam- och herrfotboll men jag tycker att tjejerna blivit så mycket bättre dom senaste åren att det nästan går att göra det. Och att killarna inte längre ska ta för självklart att dom ska ha företräde.

[tags]fotboll, damfotboll, herrfotboll, Barcelona, fotbollsem, idrott, sport, damlandslaget i fotboll[/tags]och Intressant

Avgångspensionär: Maratonlöparen Tuulikki Räisänen

Tuulikki Räisänen

Dagen före midsommar arbetade frugan sista dagen på AstraZeneca. I går började hon sitt nya liv som pensionär. Hon har fått avgångspension efter att ha arbetat 29 år under samma tak. Men sitt arbetsliv började hon redan som 15-åring då som affärsbiträde, för att som 20-åring bli affärsföreståndare. År 1979 kom hon från Kemi i Finland till Södertälje och började på Astra, som det hette då.

Samtidigt med arbetet på AstraZeneca tränade Tuulikki Räisänen för maraton och sprang det första loppet, Stockholm maraton, 1979 och kom på 4:e plats. Ännu bättre gick det 1983 då hon vann Stockholm maraton och blev svensk mästarinna på tiden 2.36.58. Den sista tävlingen, hennes 20:e maraton, blev också Stockholm maraton 1994.

Tuulikki vann Stockholm maraton 1983

Idag består motionsträningen av stavgång och promenader. Astma och kärlkramp har satt stopp för löpträningen, men glädjen och lusten i att röra sig i naturen har Tuulikki kvar. Och för att fotografera. Hon driver också företaget Räisänens Ord & Bildglädje, Södertälje, som står bakom SkrivarSidan.

Ett stort GRATTIS till friheten från arbetet! säger jag.

[tags]maraton, marathon, stockholm maraton, sport, friidrott, idrott, sport, avgångspensionär, pensionär, Tuulikki Räisänen, Södertälje[/tags] och på Intressant

OS i Kina, en ekonomisk investering för väst

Jag har aldrig förstått varför Peking i Kina fick OS 2008. Som det är nu så får den kommunistiska regimen möjlighet att propagera för sitt sätt att styra diktaturen och folket verkar inte tillräckligt enade för att det ska kunna ge dom stöd nog att störta regimen. Det är helt enkelt för tidigt.

Det som händer just nu i Tibet är inte försvarbart på något sätt och dom som gav OS-spelen till Peking kan inte känna sig fria från skuld. Dom bör i varje fall inte göra det. Upproret mot regimen måste komma från folket när tiden är mogen. Det är inget som övriga världen ska försöka pressa fram genom att ge dom kinesiska ledarna detta gigantiska skyltfönster som olympiska spelen är.

Som vanligt är det pengarna som styr och Kina som har en starkt växande ekonomi är ett populärt land att investera i. Så också för företagen i Sverige. Det spelade naturligtvis roll då Peking fick OS och gör det även nu då dom flesta påstår att en bojkott är fel. Jag är övertygad om att många idrottare skulle kunna tänka sig att för en gång skulle blanda idrott och politik och avstå från att ställa upp i årets sommar-OS. Om dom fick den möjligheten…

[tags]OS, olympiska spelen, Kina, Tibet, politik, bojkott, diktatur[/tags] och på Intressant.

Loading