Kategori: Recensioner

BTJ:s recension av Skrivguide

BTJ:s recension av Skrivguide

BTJ:s recension av Skrivguide. Kan inte låta bli skryta med den utmärkta recension Monica Rolfners och min bok Skrivguide – prosa, lyrik och film fått av Bibliotekstjänst. Den kommer jag att plocka fram de dagar jag känner att jag inget kan och inget vet.

”Författarna har erfarenhet som skrivarkursledare, manusläsare mm. Monica har bl a skrivit manus till filmer, Iréne har också gett ut dikter och Skrivtips (ej erbjuden i BTJ-häftet). I denna bok börjar de från början: ’Vad handlar det om?’ Jo, man måste veta vad man gör och varför. Det kan tyckas lätt, men i boken belyses allehanda regler. Först när man har lärt sig dessa kan man bryta mot dem. (mer…)

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Liten handbok i konsten att bli lesbisk

Liten handbok i konsten att bli lesbisk (Leopards förlag)

Liten handbok i konsten att bli lesbisk är boken jag väntat länge på. Jag har som många andra lesbiska fått höra heterokvinnor säga: ”Om jag ändå kunde bli lesbisk.” Här kommer svaret i form att en snyggt designad handbok av den lesbiska ikonen Mian Lodalen och doktoranden Matilda Tudor.

Handboken är rolig, ironisk och har en svart underton. Kvinnor som lever med män löper betydligt större risk att drabbas av dödligt våld, att inte kunna göra karriär, att få lägre pension än kvinnor som lever med kvinnor. Att lesbiska får orgasm betydligt oftare än heterokvinnor är ju både positivt och negativt. (mer…)

Recension: Skriv din bok och sälj den!

Skriv din bok och sälj den! av Dag Öhrlund (Bra Böcker)

Skriv din bok och sälj den!

Det här är en skrivhandbok som tar vi där de vanliga slutar. Författaren Dag Öhrlund som har en framgångsrik karriär bakom sig delar med sig av sina egna misstag på vägen att bli utgiven. Han låter också några av våra främsta författare och debutanter berätta hur dom gått tillväga för att få sin första bok utgiven. Även förläggare och agenter få komma till tals.

Du får också veta hur bokbranschen fungerar, hur du kan marknadsföra din bok och hur förhandlar dig fram till ett bra av avtal när det är dags att skriva kontakt. Ja, det här är en bok om att bli utgiven på ett förlag. Tänker du ge ut din bok själv finns det andra böcker du kan läsa. (mer…)

Recension: Besvärjelser ristade i trä & sten av Lupina Ojala

Besvärjelser ristade i träd & sten av Lupina Ojala

Besvärjelser ristade i trä & sten av Lupina Ojala

Besvärjelser ristade i trä & sten dikter av Lupina Ojala (eget förlag)

Omslaget är avskalat brunt på denna 54 sidor tunna diktsamling. Innehållet är kraftfullare än så. Dikterna har namn som Trä, Guld, Tecken, Snö och liknande men också mer lekfulla som tex Cappuccino.

Den sistnämnda är en av bokens starkaste dikter. Kanske för att den bryter av mot de övriga med en oväntad humor. Dom andra dikterna befolkas ofta av mytiska sagoväsen. Utan undantag utgår dikterna från en materia eller struktur.

förnöjt smakar hon på formen
av hans kurviga läppar
ömt placerade i en muffinsform

Ur dikt Cappuccino

Debutanten Lupina Ojala har ett genomgående tema eller rättare sagt två. Den första är materia av olika slag som ingår i namnen på dikten och som går igen i texten. Det andra är huvudtitelns Besvärjelser av väsen eller personer. Dikterna riktar sig oftast till ett du som kan vara författaren själv eller en person jaget i dikterna vänder sig till. Skickligt undviker poeten att skriva detta på läsarens näsa.

En del dikter kryddas med för många adjektiv och blir övertydliga. Detta och att författaren ibland inte tycks veta varför hon radbryter är mina enda två invändningar. Ett ord skickas ut på en ensam rad och bryter diktens inbyggda rytm.

ibland lägger han pappan i djupa
veck

Ur dikten Partiklar

Lupina Ojala återkommer flera gånger till om tvånget att skriva. Som i dikten Blyerts:

raspar över arket
ett tvång
en lidelse
en besvärjelse

Ur dikten Blyerts

Jag hoppas det resulterar i fler diktsamlingar där författaren renodlar sin stil ytterligare. Att övertydligheten försvinner och dikterna överlämnas till läsaren att tolka.

Många av dikterna får mig att tänka på Aase Berg sätt att plocka in naturens element i oväntade sammanhang.

Vill du få hjälp att hitta besvärjelser för att motstå den eller det du vill ha eller inte i din närhet är detta den bok du ska läsa. Jag ger tre plus till Besvärjelser ristade i trä & sten.

© Iréne Svensson Räisänen

Loading