Kategori: Podcastguiden

Förbättra ljudet i din podd – del 7 Podcastguiden

Förbättra ljudet i din podd

Förbättra ljudet i din podd är viktigare än du kanske tror. Upplever lyssnarna att ljudet är för lågt eller för högt. Att det har för mycket eller lite eko. Har ljud som inte alls hör till, en hund som skäller, en dörr som slår igen eller liknande. Då spelar det ingen roll hur intressant innehåll du har. Risken är stor att du kommer att förlora dina lyssnare.

Innan du spelar in

*Köp den bästa mikrofon du har råd med. För att få veta mer kan du läsa del 2.

*Valet av rum du spelar in i är viktigt för ekot. Många podcasts spelas in i garderober. Varför? Kläder och andra tyger dämpar ekot. En filt över huvud och axlar har också en dämpande effekt. Det finns särskilda Vocal Reflection Filter (vad det nu kan bli på svenska) du kan använda för att skärma av ljudet.

*Miljön du spelar in i bör vara så ljudlös du kan få den. Se till att stänga av mobilen och alla dataenheter program/appar du inte behöver.

Tips: Bästa ljudförbättringen är att minimera störningar under inspelningen. (mer…)

Intro, outro och jinglar – del 6 Podcastguiden

Intro, outro och jinglar

Intro, outro och jinglar i podcast. Många använder musik i sina poddar, andra kör helt utan. Själv tycker jag om att ha ett intro och ett outro med musik. Det är ett sätt att få lyssnarna att känna igen sig och veta när varje avsnitt börjar och slutar. Jag använder dessutom korta jinglar jag själv spelat in. Utöver det brukar jag dela in varje avsnitt med korta musiksnuttar. Hur du gör är helt upp till dig.

Viktigt! Tänk på upphovsrätten till musiken du använder. Du måste antingen fråga om lov om du får använda den eller betala för att få göra det. Det finns många platser på nätet där du kan hämta musik gratis eller betala en ofta låg summa. Det finns tyvärr många som stämts på stora belopp när de använt musik av kända artister i sina podcast. Se till att du inte blir en av dem. (mer…)

Redigera ett poddavsnitt – Podcastguiden del 5

Redigera ett poddavsnitt

Redigera ett poddavsnitt kan betyda olika saker. Vad och hur mycket beror på vilken typ av podcast du har. Hur mycket du vill och behöver ta bort och eventuellt lägga till. Dessutom kan det bero på inställningen du har. En del tycker att en podcast ska vara autentisk och redigerar ingenting. Jag, och många med mig, redigerar för att ge lyssnarna den bästa möjliga upplevelsen.

Eftersom det finns många olika sätt att redigera tänker jag berätta hur jag gör. Du måste själv hitta din nivå på hur mycket eller lite du ska arbeta med det inspelade poddavsnittet. (mer…)

Så spelar du in ett poddavsnitt – Podcastguiden del 4

Så spelar du in ett poddavsnitt. Exakt hur du gör skiljer sig något åt beroende på vilket program du använder. Jag tänker visa hur det går till i Audacity eftersom det är ett av de vanligaste program att börja podda med. Först går jag igenom vad du ser när du startar programmet. Det finns en hel del till i programmets meny. Kolla igenom det och testa de olika finesserna. (mer…)

Program du behöver för att spela in podcast – Podcastguiden del 3

Program du behöver för att spela in podcast

Program du behöver för att spela in podcast skriver jag om den här gången. Du behöver ett program för att spela in och redigera. Allra bäst är det förstås om du kan använda samma för att göra båda sakerna.

Garageband, som är gratis, är omtyckt bland oss som har en Mac. Jag spelade in och redigerade mina tre första avsnitt i Poetpodden i det.

Logic Pro X, det kostar en bra slant men är värt det, uppgraderade jag till när jag upptäckte att blev alltmer frustrerad över Garagebands begränsningar. (mer…)

Loading