Kategori: Nyheter

Nobelpriset i litteratur 2012 Mo Yan

 Nobelpriset i litteratur 2012

Nobelpriset i litteratur 2012 går till den kinesiske romanförfattaren Mo Yan. Han föddes 1955 i en by i provinsen Shandong och det är den provinsen har skriver om.

Jag har inte läst många kinesiska författare och tyvärr inte Mo Yan. Tror inte att jag kommer att göra det nu heller. Tyvärr. Men filmen Det röda fältet har jag sett.

Mo Yan har bland annat gett ut:

Det röda fältet (1987)

Vitlöksballaderna (1988)

Ximen Nao och hans sju liv (2006)

 

***********

Intressant?

Nobelpriset i litteratur 2011: Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer, född 1931 i Stockholm, får nobelpriset i litteratur 2011. Äntligen! Jag vågade inte hoppas längre så överraskningen är total. En mer välförtjänt pristagare kan jag knappt tänka mig. Mina ögon är just nu fyllda av glädjetårar. Et stor poet som är känd i stora i delar i världen och som är svensk har fått priset. Dessutom är han populär. Det trodde jag aldrig skulle hända.

Har du aldrig läst Tranströmer rekommenderar jag Sorgegondolen. Men det går inte att välja fel när det gäller en av mina husgudar. Hans dikter är lätta att ta till sig så är du nybörjare när det gäller lyrik så är han en bra poet att börja med. Han är universell och det är inte förvånande att hans böcker är översatta till 50 språk.

Läser du inte Tomas Tranströmer går du verkligen miste om en stor läsupplevelse!

Bibliografi:

17 dikter, diktsamling, 1954
Hemligheter på vägen, diktsamling, 1958
Den halvfärdiga himlen, diktsamling, 1962
Klanger och spår, diktsamling, 1966
Kvartett, 1967 (samlingsvolym med de fyra tidigare diktsamlingarna)
Mörkerseende, diktsamling, 1970
Stigar, diktsamling, 1973
Östersjöar, diktsamling, 1974
Sanningsbarriären, diktsamling, 1978
Dikter 1954-78, 1979 (ingår i serien ”Den svenska lyriken”)
PS, diktsamling, 1980 (bibliofiltryck, ej i bokhandeln)
Det vilda torget, diktsamling, 1983
Dikter, 1984 (pocketutgåva)
För levande och döda, diktsamling, 1989
Dikter. Från ”17 dikter” till ”För levande och döda”, 1990 (pocketutgåva, även 1997)
Minnena ser mig, 1993, självbiografi
Sorgegondolen, diktsamling, 1996
Fängelse : nio haikudikter från Hällby ungdomsfängelse (1959), diktsamling, 2001
Air Mail. Brev 1964–1990, brevväxling mellan Tomas Tranströmer och Robert Bly, 2001
Den stora gåtan, diktsamling, 2004

 

Intressant?

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Visst är det bra om vi fosterbarn som farit illa i våra fosterhem får en ursäkt och ersättning. Många av oss har pga psykiska ohälsa dålig ekonomi och 250 000 kr skulle kunna underlätta vardagen. Så även för mig. Och en ursäkt skulle jag se som ett erkännande av dom övergrepp min fosterpappa utsatte mig för.

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Men hur skulle jag och många med mig kunna bevisa att vi farit illa? Jag kan det inte. Mitt ord står mot en död mans. Dom sociala myndigheterna som hade ansvar för mig hade ingen aning om att jag blev sexuellt utnyttjad av den dom valt att placera mig hos. Ett barn berättar inte om det som det inte har ord att tala om.

Bevisbördan lär bli ett stort hinder och skapa orättvisa om det skulle bli fråga om ersättning. Jag har inte anmält min fosterpappa eller berättat för någon innan jag fyllde 29 år. Tyvärr tror jag många är i samma situation att dom inte har någon dokumentation om det dom utsatts för.

Därmed inte sagt att jag tycker det är fel att ersätta oss. Tvärtom. Jag bara tvivlar på att det skulle kunna gå till på ett sätt som inte gör många av oss besvikna.

 

Intressant?

Mångkultur är framtiden

Terrordåden i Norge förhindrar inte att det mångkulturella samhället är framtiden. Ett öppet demokratiskt samhälle där alla är integrerade oavsett etnicitet, religion, kön, sexuell läggning osv är det som bäst kan stå mot angrepp på demokratin.

Många står inte upp för mångkultur i sin vardag. Vi säger inte ifrån när någon uttalar sig rasistiskt eller inte visar tolerans. Vi tar inte diskussionen med våra barn och föregår inte heller alltid med gott exempel. Nu är högt tid att du och jag tar vårt ansvar och står upp för det samhälle vi tror på.

Genom att ha röstat in partier som Sverigedemokraterna, Sannfinländarna och Framstegspartiet i våra länder hjälper vi dom krafter som inte tror på det mångkulturella samhället. Resultatet kan bli fler terrordåd som det i Norge.

Inom dom sociala medierna frodas rasismen och icketolerans. Så också i kommentarer i tidningar, på diskussionsforum, bloggar mm. Där kan jag och du också ta vårt ansvar genom att ta diskussionen, säga ifrån och inte minst anmäla kommentarer och inlägg som är antidemokratiska.

Intressant?

Kulturdelen.nu den nya tidningen i Södertälje

Kulturdelen.nu

Nättidningen Kulturdelen.nu öppnade sin sajt idag. Vad jag har längtat efter en tidning, en sajt som tar ett stort och fördjupande grepp kulturlivet i Södertälje.

Och jag är allt annat än besviken! Tidningen är full av intressanta artiklar om Litteratur, Dans, Konst, Musik, Scenkonst och till min stora glädje Poesi.

Med Ingrid Sjökvist som chefredaktör kommer Kulturdelen.nu att lyckas med det som lokaltidningarna misslyckats med. Att presentera det stora utbud av kultur som finns i vår hemstad till alla som bor här och övriga Sverige.

[tags]Kulturdelen.nu, kultur, kulturtidning, tidningar, Södertälje, litteratur, scenkonst, musik, litteratur, konst, dans, poesi[/tags]och på Intressant

Loading