Klimatförändringarna: Varför gjorde ni inget?

Klimatförändringarna: Varför gjorde ni inget?

Foto: Iréne S Räisänen

Klimatförändringarna

Varför gjorde ni inget?
FN-rapporten om hur klimatförändringarna redan förändrat villkoren för mänsklighetens överlevnad gör mig rasande. Vi som har kunskapen och kan göra något åt det väljer att stoppa huvudet i sanden.

Vad ska jag svara när mina barnbarn frågar varför vi inte gjorde något? Du visste ju men valde att fortsätta med ditt bekväma slit-och-släng-liv. Hur är det möjligt att ni inte gjorde allt ni kunde för att hindra utsläppen av växthusgaserna? (mer…)

Utställningen Kulturens värde, Södertälje

Kulturens värd i Södertälje Stadshus pågår 8/11–21/11

Igår var jag inbjuden till invigningen av utställningen Kulturens värde i foajé i Södertäljes stadshus. En utställning som kom till efter att Kulturdelen.nu lämnat in och fått avslag på en motion till Södertäljes kommunalfullmäktige om hur kultur i skolorna hjälper eleverna att bli bättre i andra ämnen.

Utställningen, som pågår 8/11–21/11, innehåller också seminarium och självklart kulturens egna uttryck. Allting är gratis för dig som besökare.

Hela programmet

Kultur bra för inlärning och hälsan
Kultur är bra för inlärning och hälsan
Kulturutövning

Kulturutövning

Utställningen består av kloka ord, tavlor och teckningar

Utställningen består av kloka ord, tavlor och teckningar ”Du blir smart av att spela.”

Kulturslanten

Kulturslanten

Ying Ying Herrdahl, spelade på det 2000 år gamla instrumentet ruan

Ying Ying Herrdahl, spelade på det 2000 år gamla instrumentet ruan

Kulturdelen.nu:s Olof Näslund invigde utställningen med en egen komponerad salut

Kulturdelen.nu:s Olof Näslund invigde utställningen med en egen komponerad fanfar

Doktorn skriver ut recept på kultur, Södertäljes Teateramatörer

Doktorn skriver ut recept på kultur, Södertäljes Teateramatörer

 Petra Lundberg Bouquelon och Ulrika Tobiasson, Södertörns högskola pratade om den estetiska läroprocessen

Petra Lundberg Bouquelon och Ulrika Tobiasson, Södertörns högskola pratade om den estetiska läroprocessen Foto: Tuulikki Räisänen

En lärorik kväll som också innehöll en hel del igenkännande. Vilken kulturarbetare vet inte att kultur behövs för att människan ska hålla sig frisk? Att utövandet av kultur skärpen inlärningsförmågan? Tyvärr verkar Södertäljes (och för den delen hela landets) politiker inte veta eller bry sig om det. Dom ständiga nedskärningarna inom kulturen utarmar kulturlivet och ger i slutändan högre kostnader i form av arbetslösa kulturarbetare, sjukare medborgare osv.

Ett stort tack alla som arbetar på Kulturdelen.nu och lycka till med utställningen!

Fotnot: Där inget annat står angivet har jag tagit bilderna.

 

***************
Intressant?

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Visst är det bra om vi fosterbarn som farit illa i våra fosterhem får en ursäkt och ersättning. Många av oss har pga psykiska ohälsa dålig ekonomi och 250 000 kr skulle kunna underlätta vardagen. Så även för mig. Och en ursäkt skulle jag se som ett erkännande av dom övergrepp min fosterpappa utsatte mig för.

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Hur kan jag bevisa att jag farit illa som fosterbarn?

Men hur skulle jag och många med mig kunna bevisa att vi farit illa? Jag kan det inte. Mitt ord står mot en död mans. Dom sociala myndigheterna som hade ansvar för mig hade ingen aning om att jag blev sexuellt utnyttjad av den dom valt att placera mig hos. Ett barn berättar inte om det som det inte har ord att tala om.

Bevisbördan lär bli ett stort hinder och skapa orättvisa om det skulle bli fråga om ersättning. Jag har inte anmält min fosterpappa eller berättat för någon innan jag fyllde 29 år. Tyvärr tror jag många är i samma situation att dom inte har någon dokumentation om det dom utsatts för.

Därmed inte sagt att jag tycker det är fel att ersätta oss. Tvärtom. Jag bara tvivlar på att det skulle kunna gå till på ett sätt som inte gör många av oss besvikna.

 

Intressant?

Sidor 1 av 912345...Sista »