Kategori: Brott & straff

Våld mot kvinnor är ett mansproblem

Mäns våld mot kvinnor är inget kvinnoproblem. Nej, det är ett mansproblem. Det är med få undantag män som slår sina kvinnor eller fd kvinnor. Och det är hög tid att ni män själva sätter ner foten och hjälper till att tillvarata kvinnors mänskliga rättigheter. För det är det det är. Det är en mänsklig rättighet att slippa bli slagen, våldtagen, förföljd, misshandlad, hotat eller torterad.

Idag, de 25 november, är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. En bra dag att sätta stopp och ringa polisen när du hör grannen slå sin fru. Att säga ifrån när kompisarna kallar tjejerna i skolan för horor. Och är det du själv som slår, ring nu på en gång och sök hjälp!

Det är du som är man som kan se till att stoppa detta mansproblem. OK?

[tags]FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, kvinnovåld, våld mot kvinnor, våld, misshandel, våldtäkt, hot, förföljelse[/tags]Intressant?

Skriv på: Rädda Sakineh från stening

Sakine Mohammadi Ashtiani

Sakine Mohammadi Ashtiani

Sakine Mohammadi Ashtiani är dömd till stening för att ha varit ensam med sin mans bror. Något som är förbjudet i Iran enligt sharialagen. Du har chans att vara med och stoppa detta barbari genom att skriva på Aftonbladets upprop Frige Sakineh!

[tags]Sakine Mohammadi Ashtiani, frige Sakineh, stening, oskyldigt dömd, iran,sharialagen, shariala, brott, straff, upprop[/tags]och Intressant?

Ta lärdom av Annikas sommarprogram

Annika Östberg, Foto: Sveriges Radio

Annika Östberg sommarpratade igår i Sverige Radio. Trots att hon var ifrågasatt, gjorde hon utmärkt ifrån sig. Rakt och naket berättade hon om hur tonårstrots, nyfiken på knark, heroin och fel sällskap ledde till dom mord hon dömdes för. Och det straff hon, enligt sig själv förtjänade, och nu snart har avtjänat.

Den som trodde att hon skulle urskuldra och tycka synd om sig själv fick fel. Tvärtom så pratade hon om det orättvisa i att hon levde vidare och inte dom som mördades. Att hon fått komma hem och kan lyssna på tallarnas sus i skogen men inte dom.

Många ungdomar är idag lika vilsna som Annika och söker sig till droger för att stå ut med sig själva. Kriminalitet följer utan undantag i knarkets spår. Och det är det dagens ungdomar som är vilsna har att lära av henne. Hur galet det kan gå.

Annika Östberg är ett levande varningsexempel och jag hoppas att hon skriver sin självbiografi. Så många som möjligt bör ta del av hennes levnadsöde. Du kan börja med att lyssna på hennes sommarprogram på Sveriges Radios hemsida. Där har du chans att lära dig om försoning och förlåtelse. Något många av hennes kritiker borde göra.

Lycka till med resten av ditt liv och tack för att du delade med dig, Annika!

[tags]Annika Östberg, sommarprogrammet, sommarpratare, kriminalitet, brott, samhälle, förlåtelse, försoning, brottslighet, knark[/tags]och Intressant

Diskriminerad av Viktoria?

RFSL Södertälje-tröja

I lördags när Prideparaden kommit till Kungsträdgården var jag och Tuulikki rejält hungriga. Vi gick runt i våra RFSL Södertälje-tröjor, kollade i matsedlar och bestämde oss för att äta på Restaurang Viktoria.

– Vi är två, sa jag och såg mig omkring bland dom lediga borden.

– Ett bord för två. Vi måste duka av och ställa i ordning ett bord så det tar fem till tio minuter, svarade kille i dörren.

Eftersom jag sett att det fanns plats sa jag till Tuulikki att vi går. Hon ville vänta men jag förstod direkt att han försökte bli av med oss. Men jag var för trött och hungrig för att ifrågasätta hans påstående. Vi gick vidare istället.

När vi gått ett par steg bort vände jag mig om och såg att killen bakom oss blev insläppt. Det bekräftade att vi blivit utsatt för diskriminering.

Vad fick honom att försöka bli av med oss? Vi var OK klädda och var nyktra. Det enda skäl jag kan tänka mig är våra röds RFSL-tröjor, regnbågspims och halsdukar.

Det här är en form av diskriminering som är svår att bevisa. Hade vi väntat hade vi förmodligen blivit insläppta. Vad hade hänt om jag påpekat, vilket jag borde ha gjort, att det fanns lediga bord? Om jag sagt att det känns som att ni vill bli av med oss pga våra tröjor? Antagligen skulle han ha slätat över det och förnekat diskriminering. Dom kan lagen och vill inte bli anmälda.

Att anmäla det till DO känns meningslöst. Vi skulle inte kunna bevisa att vi blivit diskriminerade och ord skulle stå mot.

Vad tycker du? Blev vi diskriminerade eller inte?

[tags]diskriminerad, diskriminera, diskriminering, DO, Restaurang Viktoira, hbt, gay, homosexualitet[/tags]och Intressant

Våldtäkt är inte=penetration

HD anser att tränga in i en kvinnas snippa medan hon sover är våldtäkt. Men att runka av en sovande man inte är det. Vad är skillnaden? Penetration…

Högsta domstolen sitter fast i gammalmodiga åsikter om att det krävs ett inträngande för att det ska räknas som samlag och därmed våldtäkt. Skitsnack! Det som enligt lagen ska räknas är vad för skada dvs i dom här fallen förödmjukelse brottsoffret utsatts för och jag har svårt att se någon skillnad här.

[tags]våldtäkt, HD, högsta domstolen, penetration, brott, straff, våldtäktsmål, våldtäktsbrott, våldtäktsdom, samhälle[/tags]och på Intressant.

Loading